Weekmenu / recepten week 4

Week 4

Dag 1

Ontbijt.

2 knäckebröd

2 tomaten

Stuk komkommer

Lunch

Water

bouillonblok

vloeistof uit pot asperges

Stukje prei en de koppen van de asperges

1 snee brood of nestje mie of 25 gr. rijst

Vul het aspergenat aan met water tot 250 cl. en maak een soep met de

andere ingrediënten.

Warme maaltijd

150 gr. aardappelen

1 pot grote asperges.

1 hardgekookt ei

½ blokje kippenbouillon

100 cc water

1 tl. maïzena

Kook de aardappelen. Als de aardappelen bijna gaar zijn: Zet het water

op met de maïzena, breng onder voortdurend roeren aan de kook. Als

de saus gebonden is het fijn geprakte ei toevoegen. Haal de

aardappelen uit het kooknat en doe daar de asperges in. Als de

asperges op temperatuur zijn ze op een bord schikken en de saus er

over gieten.

22:00 uur hapje.

Gevulde komkommer.


Week 4

Dag 2

Ontbijt.

3 beschuiten

2 tomaten

Mager beleg

Lunch

Tropische vruchten uit blik

magere yoghurt

Sinaasappel of 2 mandarijnen

Meng de tropische vruchten ( 4 eetlepels ) zonder siroop onder de

yoghurt. Eventueel zoeten met zoetstof.

Warme maaltijd

2 eieren

1 kuipje koffiemelk

10 gr. margarine

25 gr. garnalen

25 gr. ui in reepjes

25 gr. prei in reepjes

25 gr. wortel in reepjes

1 tomaat in reepjes

50 gr. ijsbergsla in reepjes

Klop het ei los met de melk. Kwast een koekenpan in met wat

gesmolten margarine of boter. Bak op matig vuur het eimengsel. Bij

voorkeur eerder laten stollen dan bakken. Als het ei gestold is uit de

pan halen en de rest van de margarine in de pan doen. Bak de garnalen

met alle groenten uitgezonderd de ijsbergsla op hoog vuur. Ongeveer 5

minuten.

Schik de groenten op het ei. Daarop de ijsbergsla. Het ei dubbelslaan.

22:00 uur hapje.

2 augurken


Week 4

Dag 3

Ontbijt.

1 sneetjes brood

Blokjes augurk

blokjes tomaat

1 plak gekookte ham

Lunch

25 gr. gekookt kippenvlees

ijsbergsla

kwart geschilde paprika

1 tl. Slasaus

1 knäckebröd

Avondeten

50 gr. kippenvlees in blokjes

200 gr. sperzieboontjes stukjes van 1 cm.

100 gr. aardappelen in blokjes van 1 cm.

1 ui grof gesnipperd

Kwart geschilde paprika

IJsbergsla

1 el. Citroensap

2 el. Tropische vruchten

Zet de stoompan op en breng 1 cm. Water aan de kook. Zet het vuur

laag. Kippenvlees, sperzieboontjes, aardappel, ui en paprika in het

stoomgedeelte doen. Laat 20 minuten stomen.

Zet het bovenstuk van de pan en laat alles afkoelen. Doe in het

overblijvende water de citroen en de tropische vruchten. Laat inkoken

tot een saus ontstaat.

Maak van de ijsbergsla, de gestoomde groenten en kippenvlees een

salade. Meng er de warme saus onder.

22:00 uur hapje.

2 mandarijnen


Week 4

Dag 4

Ontbijt.

2 beschuiten

1 knäckebröd

Mager beleg

Lunch

1 ei

1 el. Magere melk

1 plak ham in reepjes

ijsbergsla in reepjes

50 gr. gestoomde kabeljauw in stukjes

Roer de melk onder het ei en bak een omelet.

Meng de ham de sla en de garnalen onder elkaar en breng op smaak

met peper en zout.

Beleg de omelet met de salade en vouw dubbel.

Avondeten

250 cl water

1 tl. Komijnzaad

2 tl. Korianderzaad

1 chilipeper

1 knoflook

1 kip bouillonblok

100 gr. kipfilet in reepjes

1 ui gesnipperd

25 gr. wortel in blokjes

50 gr. prei

Dit nasi recept is voor 2 personen.

Breng het water met het bouillonblok en de kippenreepjes aan de kook.

Maal in de vijzel de knoflook samen met het komijn- en korianderzaad

en de chilipeper tot een pasta. Voeg toe aan de bouillon. Laat op een

klein pitje en in de open pan 10 minuten trekken.

Voeg de rijst en de groenten toe. Breng weer aan de kook en zet dan de

gesloten pan in de tot 150 gr. voorverwarmde oven.

Haal na 20 minuten de pan uit de oven en roer met een vork de rijst los.

22:00 uur hapje.

Tomaat met garnalen


Week 4

Dag 5

Ontbijt.

Vanaf nu is het ontbijt hetzelfde.

2 snee brood of 3 stuks knäckebröd of 4

beschuiten steeds met mager beleg,

maar elk ontbijt minimaal 1 tomaat.

Het magere beleg mag geen vlees zijn.

Houd het dus op magere kaas, kip of

kalkoenfilet en vis.

Neem nooit meer beleg dan de ondergrond groot is. Snij het beleg dus

bij en geef de resten aan de hond. Bedenk dat het beleg de calorieën

bevat die je niet wil hebben. De tomaat heb je nodig, echt nodig.

Vanaf nu gaan we de nodige eiwitten halen uit de groenten en eieren.

Dat betekent dat dagmenu’s strikt moeten worden gevolgd. Vandaag

neem je officieel afscheid van vlees en vleesproducten.

Verzoek je huisarts of hij of zij regelmatig ( 3 maandelijks ) het

ijzergehalte in het bloed wil controleren. Als je snel vermoeid wordt of

je lusteloos voelt meld dat dan aan je huisarts. Gebruik geen ijzerpillen

als dat niet nodig is.

Lunch


100 cc. magere yoghurt

½ tl. Knoflookpoeder

½ tl. Uienpoeder

½ tl. Paprikapoeder

Paar druppels citroensap



30 gr. gekookte rijst

30 gr. gekookte witte of bruine bonen

Witte kool of spitskool of andijvie of

kropsla of ijsbergsla of verse spinazie in

reepjes

1 kwart geschilde paprika in blokjes

Meng onder de yoghurt knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder en

citroensap. Vanaf nu wordt bij de recepten deze saus dressing

genoemd. Indien je niet van de zure smaak houdt, mag je zoetstof naar

behoefte toevoegen.

Maak een salade van de rijst, bonen en groenten

Voeg de dressing toe.

Als je slim bent kook je 200 gr. rijst vooraf.

Verwarm de oven voor op 110 graden. Breng 300 cl. ( 300 gram ) water

aan de kook. Doe de schoon gespoelde rijst bij het kokend water. Als

het water weer kookt de gesloten pan in de oven zetten. Normaal

gesproken 20 minuten, maar niet alle rijst is hetzelfde en een oven wil

ook wel eens afwijken. Controleer dus na 15 minuten of alle vocht door

de rijst is opgenomen. Als alle vocht is opgenomen roer de rijst dan los

met een vork. Doe over in een goed af te sluiten bewaardoos of schaal

en zet de afgekoelde rijst in de koelkast. Deze rijst is 2 weken houdbaar.

Avondeten

150 gr aardappelen

400 gr. spinazie

1 fijn gehakte ui

1 teen knoflook

100 gr. kabeljauwfilet

Gebruik de stoompan. Zet de aardappelen met de knoflook en de ui in

ruim water op en breng aan de kook. Voeg na 10 minuten 300 gr.

spinazie toe. Zet de stoompan met de kabeljauw er op en laat 10

minuten op hoog vuur door koken.

Snij intussen de resterende spinazie in heel fijne reepjes.

Giet de aardappelen met de spinazie in een vergiet en laat even

uitlekken. Doe weer terug in de pan. Doe er de fijngesneden spinazie bij

en stamp onder elkaar. Breng alles op smaak met zout en peper.

22:00 uur hapje.

Tomaat met garnalen


Week 4

Dag 6

Ontbijt.

Met 150 cc. Magere melk als je bij de

lunch voor piccalilly kiest.

Lunch

1 ei

50 gr. gekookte kapucijners

1 el. Fijngesnipperde ui

1 tomaat in blokjes

1 el. Piccalilly of dressing

Doe wat olie in een koekenpan en smeer het uit in de pan met

keukenpapier. Klop het ei los en doe het in de pan. Zet in de tot 150

graden voorverwarmde oven tot het ei gestold is. Je mag het ei ook

bakken maar dan wordt het droger. Snij het in reepjes en meng onder

de andere ingrediënten.

Avondeten

2 kg. Mosselen

1 in halve ringen gesneden ui

1 stuk prei van 5 cm. In ringen gesneden

½ winterwortel in dunne schijfjes.

1 el. mosterd

50 gr. kabeljauw of andere vis.

Breng in een grote pan 2 dl. Water met de groenten aan de kook. Voeg

de mosselen toe en kook ze gaar. De mosselen zijn gaar als ze geopend

zijn en gemakkelijk loslaten uit de schelp.

Haal de mosselen met een schuimspaan uit de pan. Haal de helft van de

mosselen uit de schelp.

Doe de vis in het kooknat. Roer er de mosterd onder en breng weer aan

de kook. Laat 5 minuten koken en doe de mosselen er bij. Haal van het

vuur en dien de soep op in een grote kom. Mag je allemaal eten.

22:00 uur hapje.

De overgebleven mosselen.


Week 4

Dag 7

Ontbijt.

Lunch

500 cc.Water

1 groente bouillon blok

Prei, wortel en ui

100 gr. witte bonen

Breng het water aan de kook met bouillonblok prei wortel en ui. Laat 7

minuten koken en voeg de bonen toe. Laat nog 3 minuten koken.

Avondeten

Alle ingrediënten van de nasi van dag 4

In plaats van de 100 gr. rijst nu 100 gr.

mie.

Bij dag 4 vergeten de rijst bij de ingrediënten te zetten. Moet dus 100

gr. rijst zijn.

De bereidingswijze is exact hetzelfde als bij de nasi.

22:00 uur hapje.

Naar keuze

Geen opmerkingen:

Een reactie posten