Week 4
Dag 1
Ontbijt.
2 knäckebröd
2 tomaten
Stuk komkommer
Lunch
Water
bouillonblok
vloeistof uit pot asperges
Stukje prei en de koppen van de asperges
1 snee brood of nestje mie of 25 gr. rijst
Vul het aspergenat aan met water tot 250 cl. en maak een soep met de
andere ingrediënten.
Warme maaltijd
150 gr. aardappelen
1 pot grote asperges.
1 hardgekookt ei
½ blokje kippenbouillon
100 cc water
1 tl. maïzena
Kook de aardappelen. Als de aardappelen bijna gaar zijn: Zet het water
op met de maïzena, breng onder voortdurend roeren aan de kook. Als
de saus gebonden is het fijn geprakte ei toevoegen. Haal de
aardappelen uit het kooknat en doe daar de asperges in. Als de
asperges op temperatuur zijn ze op een bord schikken en de saus er
over gieten.
22:00 uur hapje.
Gevulde komkommer.
Week 4
Dag 2
Ontbijt.
3 beschuiten
2 tomaten
Mager beleg
Lunch
Tropische vruchten uit blik
magere yoghurt
Sinaasappel of 2 mandarijnen
Meng de tropische vruchten ( 4 eetlepels ) zonder siroop onder de
yoghurt. Eventueel zoeten met zoetstof.
Warme maaltijd
2 eieren
1 kuipje koffiemelk
10 gr. margarine
25 gr. garnalen
25 gr. ui in reepjes
25 gr. prei in reepjes
25 gr. wortel in reepjes
1 tomaat in reepjes
50 gr. ijsbergsla in reepjes
Klop het ei los met de melk. Kwast een koekenpan in met wat
gesmolten margarine of boter. Bak op matig vuur het eimengsel. Bij
voorkeur eerder laten stollen dan bakken. Als het ei gestold is uit de
pan halen en de rest van de margarine in de pan doen. Bak de garnalen
met alle groenten uitgezonderd de ijsbergsla op hoog vuur. Ongeveer 5
minuten.
Schik de groenten op het ei. Daarop de ijsbergsla. Het ei dubbelslaan.
22:00 uur hapje.
2 augurken
Week 4
Dag 3
Ontbijt.
1 sneetjes brood
Blokjes augurk
blokjes tomaat
1 plak gekookte ham
Lunch
25 gr. gekookt kippenvlees
ijsbergsla
kwart geschilde paprika
1 tl. Slasaus
1 knäckebröd
Avondeten
50 gr. kippenvlees in blokjes
200 gr. sperzieboontjes stukjes van 1 cm.
100 gr. aardappelen in blokjes van 1 cm.
1 ui grof gesnipperd
Kwart geschilde paprika
IJsbergsla
1 el. Citroensap
2 el. Tropische vruchten
Zet de stoompan op en breng 1 cm. Water aan de kook. Zet het vuur
laag. Kippenvlees, sperzieboontjes, aardappel, ui en paprika in het
stoomgedeelte doen. Laat 20 minuten stomen.
Zet het bovenstuk van de pan en laat alles afkoelen. Doe in het
overblijvende water de citroen en de tropische vruchten. Laat inkoken
tot een saus ontstaat.
Maak van de ijsbergsla, de gestoomde groenten en kippenvlees een
salade. Meng er de warme saus onder.
22:00 uur hapje.
2 mandarijnen
Week 4
Dag 4
Ontbijt.
2 beschuiten
1 knäckebröd
Mager beleg
Lunch
1 ei
1 el. Magere melk
1 plak ham in reepjes
ijsbergsla in reepjes
50 gr. gestoomde kabeljauw in stukjes
Roer de melk onder het ei en bak een omelet.
Meng de ham de sla en de garnalen onder elkaar en breng op smaak
met peper en zout.
Beleg de omelet met de salade en vouw dubbel.
Avondeten
250 cl water
1 tl. Komijnzaad
2 tl. Korianderzaad
1 chilipeper
1 knoflook
1 kip bouillonblok
100 gr. kipfilet in reepjes
1 ui gesnipperd
25 gr. wortel in blokjes
50 gr. prei
Dit nasi recept is voor 2 personen.
Breng het water met het bouillonblok en de kippenreepjes aan de kook.
Maal in de vijzel de knoflook samen met het komijn- en korianderzaad
en de chilipeper tot een pasta. Voeg toe aan de bouillon. Laat op een
klein pitje en in de open pan 10 minuten trekken.
Voeg de rijst en de groenten toe. Breng weer aan de kook en zet dan de
gesloten pan in de tot 150 gr. voorverwarmde oven.
Haal na 20 minuten de pan uit de oven en roer met een vork de rijst los.
22:00 uur hapje.
Tomaat met garnalen
Week 4
Dag 5
Ontbijt.
Vanaf nu is het ontbijt hetzelfde.
2 snee brood of 3 stuks knäckebröd of 4
beschuiten steeds met mager beleg,
maar elk ontbijt minimaal 1 tomaat.
Het magere beleg mag geen vlees zijn.
Houd het dus op magere kaas, kip of
kalkoenfilet en vis.
Neem nooit meer beleg dan de ondergrond groot is. Snij het beleg dus
bij en geef de resten aan de hond. Bedenk dat het beleg de calorieën
bevat die je niet wil hebben. De tomaat heb je nodig, echt nodig.
Vanaf nu gaan we de nodige eiwitten halen uit de groenten en eieren.
Dat betekent dat dagmenu’s strikt moeten worden gevolgd. Vandaag
neem je officieel afscheid van vlees en vleesproducten.
Verzoek je huisarts of hij of zij regelmatig ( 3 maandelijks ) het
ijzergehalte in het bloed wil controleren. Als je snel vermoeid wordt of
je lusteloos voelt meld dat dan aan je huisarts. Gebruik geen ijzerpillen
als dat niet nodig is.
Lunch
100 cc. magere yoghurt
½ tl. Knoflookpoeder
½ tl. Uienpoeder
½ tl. Paprikapoeder
Paar druppels citroensap
30 gr. gekookte rijst
30 gr. gekookte witte of bruine bonen
Witte kool of spitskool of andijvie of
kropsla of ijsbergsla of verse spinazie in
reepjes
1 kwart geschilde paprika in blokjes
Meng onder de yoghurt knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder en
citroensap. Vanaf nu wordt bij de recepten deze saus dressing
genoemd. Indien je niet van de zure smaak houdt, mag je zoetstof naar
behoefte toevoegen.
Maak een salade van de rijst, bonen en groenten
Voeg de dressing toe.
Als je slim bent kook je 200 gr. rijst vooraf.
Verwarm de oven voor op 110 graden. Breng 300 cl. ( 300 gram ) water
aan de kook. Doe de schoon gespoelde rijst bij het kokend water. Als
het water weer kookt de gesloten pan in de oven zetten. Normaal
gesproken 20 minuten, maar niet alle rijst is hetzelfde en een oven wil
ook wel eens afwijken. Controleer dus na 15 minuten of alle vocht door
de rijst is opgenomen. Als alle vocht is opgenomen roer de rijst dan los
met een vork. Doe over in een goed af te sluiten bewaardoos of schaal
en zet de afgekoelde rijst in de koelkast. Deze rijst is 2 weken houdbaar.
Avondeten
150 gr aardappelen
400 gr. spinazie
1 fijn gehakte ui
1 teen knoflook
100 gr. kabeljauwfilet
Gebruik de stoompan. Zet de aardappelen met de knoflook en de ui in
ruim water op en breng aan de kook. Voeg na 10 minuten 300 gr.
spinazie toe. Zet de stoompan met de kabeljauw er op en laat 10
minuten op hoog vuur door koken.
Snij intussen de resterende spinazie in heel fijne reepjes.
Giet de aardappelen met de spinazie in een vergiet en laat even
uitlekken. Doe weer terug in de pan. Doe er de fijngesneden spinazie bij
en stamp onder elkaar. Breng alles op smaak met zout en peper.
22:00 uur hapje.
Tomaat met garnalen
Week 4
Dag 6
Ontbijt.
Met 150 cc. Magere melk als je bij de
lunch voor piccalilly kiest.
Lunch
1 ei
50 gr. gekookte kapucijners
1 el. Fijngesnipperde ui
1 tomaat in blokjes
1 el. Piccalilly of dressing
Doe wat olie in een koekenpan en smeer het uit in de pan met
keukenpapier. Klop het ei los en doe het in de pan. Zet in de tot 150
graden voorverwarmde oven tot het ei gestold is. Je mag het ei ook
bakken maar dan wordt het droger. Snij het in reepjes en meng onder
de andere ingrediënten.
Avondeten
2 kg. Mosselen
1 in halve ringen gesneden ui
1 stuk prei van 5 cm. In ringen gesneden
½ winterwortel in dunne schijfjes.
1 el. mosterd
50 gr. kabeljauw of andere vis.
Breng in een grote pan 2 dl. Water met de groenten aan de kook. Voeg
de mosselen toe en kook ze gaar. De mosselen zijn gaar als ze geopend
zijn en gemakkelijk loslaten uit de schelp.
Haal de mosselen met een schuimspaan uit de pan. Haal de helft van de
mosselen uit de schelp.
Doe de vis in het kooknat. Roer er de mosterd onder en breng weer aan
de kook. Laat 5 minuten koken en doe de mosselen er bij. Haal van het
vuur en dien de soep op in een grote kom. Mag je allemaal eten.
22:00 uur hapje.
De overgebleven mosselen.
Week 4
Dag 7
Ontbijt.
Lunch
500 cc.Water
1 groente bouillon blok
Prei, wortel en ui
100 gr. witte bonen
Breng het water aan de kook met bouillonblok prei wortel en ui. Laat 7
minuten koken en voeg de bonen toe. Laat nog 3 minuten koken.
Avondeten
Alle ingrediënten van de nasi van dag 4
In plaats van de 100 gr. rijst nu 100 gr.
mie.
Bij dag 4 vergeten de rijst bij de ingrediënten te zetten. Moet dus 100
gr. rijst zijn.
De bereidingswijze is exact hetzelfde als bij de nasi.
22:00 uur hapje.
Naar keuze
Geen opmerkingen:
Een reactie posten