Dagmenu's/ recepten week 2

Dag 1Week 2

Ontbijt.

4 sneetjes knäckebröd

beleg

1 sinaasappel

Beleg de sneetjes met zo mager mogelijk beleg. Bijv.: plakje gekookte

ham niet groter dan het knäckebröd, 1 tl. Jam, 1 tomaat, plakje rund

rookvlees.

Lunch

2 snee brood

1 afgestreken el. Curry- of tomatenketchup

1 plak gekookte ham

Plakjes komkommer

1 tomaat

Smeer het brood in met de ketchup

Gekookte ham, de komkommer en de tomaat er op.

Heel voorzichtig zout en peper.

De tweede snee brood er op en simpel maar lekker.

Warme maaltijd

50 gr. Rijst

150 gr. Sperziebonen in stukjes van 1 cm.

1 ui

1 teentje knoflook

1 gedroogd chilipepertje

1 blok kippenbouillon

1 cup koffiemelk

Kook de sperziebonen 15 minuten. Afgieten en het kooknat opvangen.

Snij de ui en de knoflook in heel kleine snippers en verkruimel het

pepertje. Breng een deciliter van het kooknat aan de kook en voeg de

ui, knoflook en pepertje toe. Met deksel op de pan laten sudderen. Na 5

minuten de sperziebonen er bij.

Breng 1 deciliter water aan de kook met het bouillonblok. Doe er de

schoongespoelde rijst bij. Roer, als het water weer aan de kook is, de

rijst los van de bodem. Zet het pannetje met het deksel op het kleinste

pitje met een dubbelwandige sudderplaat eronder. Geen sudderplaat?

Zet de rijst dan in een gesloten pan in een tot 100 graden

voorverwarmde oven. 10 Minuten.

Roer de koffiemelk door de boontjes. Meng ze onder de rijst met alle

vocht wat in de pannen aanwezig is.


Dag 2Week 2

Ontbijt.

1 snee brood

2 plakjes ontbijtspek

10 spruitjes

1 afgestreken eetlepel appelmoes

Kook de spruitjes plat zoals mijn Belgische vrienden zeggen. Dus

door en door gaar. Kan je ook de avond van te voren doen.

Leg de plakjes spek in een koekenpan op matig vuur tot ze lekker

krokant zijn. Prak de spruitjes tot puree. Haal het spek uit de pan en

breng de spruitenpuree in het achtergebleven vet op temperatuur.

Smeer de appelmoes op het brood; de warme puree en het spek er

op en het zal je verbazen hoe lekker het is.

Lunch / avondmaal

500 cl water

1 eetlepel kerriepoeder

1 Soepblok

2 hard gekookte eieren

½ ui

½ teentje knoflook

1 tl. olie

Bak de gesnipperde ui en knoflook aan in de olie in een kleine pan.

Als de uien glazig worden afblussen met het water. Soepblok en

kerrie toevoegen en aan de kook brengen. Op laag vuur 10 minuten

laten sudderen. Voeg de in plakjes gesneden eieren toe.

Je mag de helft van de soep opeten met een plak brood of alle soep

zonder brood.

Warme maaltijd

100 gr. Aardappelen

150 gram spruitjes

½ ui of sjalot

½ appel. Bij voorkeur een golden delicious

1 el. Margarine bij voorkeur plantaardig

Kook de aardappelen 15 minuten en laat ze afkoelen.

Kook de spruiten 15 minuten en laat ze afkoelen.

Snipper de appel en de sjalot ( ui ) fijn.

Snij de aardappels in kleine blokjes en de spruiten in vieren.

Bak op matig vuur de uien tot ze kleuren. Voeg alle andere

ingrediënten toe en breng onder regelmatig roeren op temperatuur.

Op smaak brengen met weinig zout, peper en nootmuskaat.


Dag 3Week 2

Ontbijt.

1 snee brood

1/3 gerookte makreelfilet

Beleg het brood met de makreel.

150 cl magere yoghurt eventueel gezoet met zoetstof.

Lunch

100 gr. Gekookte rijst

1 hard gekookt ei

10 zilveruitjes

1 schijf ananas 1 cm. dik in blokjes

1 tomaat

1 stengel bleekselderij

Prak het hardgekookte ei fijn met een vork

snij de zilveruitjes fijn. Snij de tomaat in vieren en verwijder het

zaad. Snij de tomaatplakjes in blokjes. Snij de bleekselderij in

blokjes.

Meng alles onder de rijst

Warme maaltijd

50 gr. Aardappel in blokjes van een halve

centimeter.

75 gr gekookte bruine bonen

½ ui

Stuk prei van 10 cm. 1 tomaat in blokjes

2/3 gerookte makreelfilet

1 el olijfolie

Bak in de olie de ui tot die begint te kleuren. Voeg de fijngesneden prei

en de aardappelblokjes toe. Zachtjes 10 minuten bakken. Bruine bonen

toevoegen en op temperatuur brengen.

Serveren met de gerookte makreel.


Dag 4Week 2

Ontbijt.

3 st knäckebröd

1 blad ijsbergsla in reepjes gesneden

½ appel in kleine blokjes

1 el ui zeer fijn gesnipperd

1 plak kaas

Citroensap

Paar druppels zoetstof

Beleg het knäckebröd met de kaas

Meng in een kom de andere ingrediënten

Beleg het knäckebröd er mee.

Lunch

1 snee geroosterd brood in blokjes

gesneden

ijsbergsla

½ ui

½ appel

2 tomaten in blokjes

1 hard gekookt ei verkruimeld met vork

1 augurk in blokjes

1 eetlepel halfvolle slasaus

Maak een salade van alle ingrediënten. Voeg de blokjes brood pas

op het allerlaatste toe.

Warme maaltijd

100 gr gekookte bruine bonen

1 ui

½ prei

1 stengel bleekselderij

½ winterwortel

50 gr aardappel

1 soepblok

Breng het soepblok samen met de bonen in 500 cc water aan de kook.

Snij alle groente in blokjes en doe ze bij de soep.

Laat op een sudderplaatje een uur sudderen.

Maak er een gebonden soep van met de staafmixer of foodprocessor.

Heb je die niet wrijf dan alles door een zeef en breng weer op

temperatuur.

22:00 uur hapje.

Snij een kapje van een tomaat.

Verwijder de zaadjes met de zaadstrengen uit de tomaat. Probeer de tomaat niet te beschadigen.

Meng in een kom een el garnalen met peper en een tl. Halfvolle slasaus.

Vul hiermee de tomaat.


Dag 5Week 2

Ontbijt.

3 beschuiten ( volkoren )

2 dl. Magere melk

Breng de melk aan de kook en breek de beschuit er in.

Voeg wat zoetstof toe en een snufje zout.

Lunch

½ l. kippenbouillon

2 spitskool bladen

25 gr rijst

1 chilipepertje

Zet de niet schoon gespoelde rijst op met de bouillon. Breng aan de

kook en laat dan 10 minuten sudderen.

Snij de spitskool in fijne reepjes en doe in een grote kom.

Giet de hete soep er op.

Warme maaltijd

150 gr aardappelen

300 gr verse spinazie

1 teentje knoflook, 1 chilipepertje

1 tilapia filet

Schil de aardappelen. Snij de knoflook zeer fijn.

Was de spinazie in de gootsteen en breng over in een vergiet

Zet de aardappelen op

Zet ook in een grote pan de spinazie op met aanhangend water, de

knoflook en het fijngewreven pepertje.

Bak de visfilet in een koekenpan.

Doe de spinazie na 10 minuten koken in een vergiet en laat uitlekken

22:00 uur hapje.

2 mandarijntjes


Dag 6Week 2

Ontbijt.

2 knäckebröd

2 tomaten

1 ei

1 el fijngesneden ui

Klop het ei op met wat lowsalt en peper uit de molen

smeer met een kwastje olie op de bodem van een koekenpan. Verhit de

pan en bak de ui met de in blokjes gesneden tomaten. Als de tomaat

zacht begint te worden giet je er het eimengsel op. Onder voortdurend

roeren bakken tot het ei gestold is.

Lunch

5 dl water

1 soepblok

½ blik tomatenblokjes ( 200 gr )

½ ui; ½ winterwortel; 5 cm prei

Verhit in een pan de tomatenblokjes onder voortdurend roeren. Als het

sap van de blokjes begint in te dikken afblussen met het water. Aan de

kook brengen en de gesneden groenten toevoegen. Het soepblok niet

vergeten. 10 minuten laten sudderen.

Warme maaltijd

150 gr aardappelen

5 bladen spitskool

1 ui

75 gr kabeljauw

Zet de aardappelen op.

Snij de groeten julienne. Dat wil zeggen in dunne reepjes. Leg de bladen

kool op elkaar en snij ze in de lengte door midden. Leg de helften weer

op elkaar en snij nu in de breedte dunne reepjes. De ui: doormidden

snijden. Met een mesje de ui van binnenuit pellen, echt laagje voor

laagje. Snij de laagjes in de lengte in dunne repen. Zet een pan op met

wat water en de uienreepjes. Laat 5 minuten koken. Draai het vuur uit

en doe de reepjes kool erbij. 5 minuten laten staan en afgieten.

De kabeljauw: Strak in folie draaien en 7 minuten stomen.

22:00 uur hapje.

2 plakjes gekookte ham rond 2 augurkjes gewikkeld


Dag 7Week 2

Ontbijt.

1 snee brood

1 eidooier

75 cl magere melk

Het is wat werk maar echt de moeite waard: Meng de dooier onder de

melk. Zet een pan met water op het vuur en breng het water aan de

kook. Zet een glazen kom op de pan met kokend water en wel zo dat de

bodem van de kom het water niet raakt. Giet de melk met de dooier in

de kom. Roer met een garde door de melk en wel zo lang dat het

mengsel begint te stollen en een dikke saus wordt. Neem de schaal van

de pan en roer nog even door. Op smaak brengen met zoetstof. Als je

het mengsel laat afkoelen heb je pudding en maak je een

puddingbroodje. Maar warm op het brood gieten is ook lekker.

Lunch

De overgebleven spitskool van dag 6

De overgebleven ijsbergsla van dag 4

1 tomaat

1 ui

1 snee brood

Maak een salade van de groenten

Maak een vinaigrette van het sap van een halve citroen, 1 tl. Olijfolie

LowSalt en zoetstof.

Warme maaltijd

150 gr kipfilet

1 afgestreken eetlepel shoarmakruiden

1 ui

1 pitabroodje

Snij de kip in reepjes en meng er het kruidenmengsel , wat zout en de

gesnipperde ui eronder. Laat een half uur staan.

Zet onder de voorverwarmde gril of bak het vlees in de koekenpan met

weinig olie. Grillen is het lekkerst.

22:00 uur hapje.

1 plak ananas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten