Spaghetti/ rijst
75 gr. Spaghetti of rijst.
½ ui gesnipperd
waspeen of ¼ winterwortel in dunne plakjes
Stuk prei in fijne schijven
250 cl.Water
½ blokje bospaddenstoelenbouillon
1 blikje tomatenpuree
1 zoetje
Kook de rijst of spaghetti gaar en spoel af met koud water.
Breng 250 cl. Water aan de kook en voeg alle ingrediënten toe. Houd de “soep” 10 minuten aan de
kook onder regelmatig roeren.
Voeg rijst of spaghetti toe en breng het gerecht op temperatuur.
Als het gerecht waterig is: Niet afgieten. De smaak zit vooral in de bouillon. Eet maar met een lepel.
Voor drie personen:
225 gr. Rijst of spaghetti
500 cl.Water
1 blokje bouillon.
De andere ingrediënten blijven gelijk.
’s Avonds:
Rooster 2 snee brood. Wrijf in met een teentje knoflook. Maak er croutons van. ( Kleine blokjes. )
Breng een halve liter water aan de kook.
Doe er groente naar keuze in. Het lekkerst is wortel, ui en selderie.
Voeg een blok kippenbouillon toe of een el. Kippenbouillonpoeder.
Houd 10 minuten aan de kook.
Voeg vlak voor het eten de croutons toe.
Mag je allemaal opeten.
Smakelijk.
Wees vooral voorzichtig met zout. Zout houdt vocht vast.
Morgenvroeg:
1 snee geroosterd brood dun besmeerd met halvarine..
2 tomaten
½ plakje kaas
1 gekookt ei.
Beleg het brood met de ingrediënten. Of: Besmeer het brood niet met halvarine maar bak het ei in
een theelepel olie.
Dag 2
’s morgens ( zie dag 1 )
Warme maaltijd.
150 gram aardappelen
150 gram wortels in blokjes
150 gram uien in halve ringen
50 gram selderie
50 gram kip of vis.
½ blokje bouillon naar keuze.
Kook de aardappelen en groenten zonder zout apart gaar. ( aardappelen 20 minuten, groenten 10 minuten ).
Draai vis of kip strak in plastic folie en leg bovenop de aardappelen voor 10 minuten.
Giet de groenten af maar vang het kookvocht op.
Los het halve bouillonblokje op in 1 ½ dl. Groenten nat.
Wrijf de gare aardappelen door een zeef. Voeg de groenten en de bouillon toe en meng goed.
Breng op smaak met peper en nootmuskaat.
Toetje.
Schil een appel en rasp grof.
Meng kaneel en een beetje azijn en zoetstof onder het mengsel.
Breng in een kleine pan wat water aan de kook en voeg het appelmengsel toe.
Kook 5 minuten op een zacht vuurtje met het deksel op de pan.
Lunch of avondeten
1 snee wit brood geroosterd.
2 tomaten
½ ui
1 ei.
1 tl. Olie
Klop onder het ei de gesnipperde ui en tomaat.
Bak in een anti aanbak pan met 1 theelepel olie.
Beleg het brood.
Indien te weinig: bak de tomaat en ui in de olie en beleg 2 snee brood zonder margarine.
Dag 3
Ontbijt.
Rasp 15 gram kaas.
1 tomaat in plakjes
1 plak gekookte ham.
1 snee brood.
1 tl olijf of zonnebloemolie
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg het brood met de gekookte ham.
Daarop de dunne plakjes tomaat. Peper uit de molen.
De geraspte kaas erop. Besprenkel met de olie.
In de oven tot de kaas gesmolten en verkleurd is.
Lunch
2 snee brood
2 eetlepels piccalilly
½ ui
100 gram bloemkoolroosjes
Kook de bloemkoolroosjes gedurende 5 minuten.
Smeer op elke snee brood 1 el. Piccalilly.
Strooi er de zeer fijngehakte ui over en de bloemkoolroosjes.
Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Geen zout.
Warme maaltijd
150 gr. Aardappelen
200 gram bloemkool
½ kippenpoot de drumstick
1 kippenvel chip
1,5 dl.Water
1,5 tl. Mais of aardappelmeel of maizena
1 tl. Kippenbouillonpoeder.
Kook de aardappelen en de bloemkool.
Haal het vlees van de poot en snij zeer fijn.
Meng het water de maïzena en kippenbouillon.
Breng goed roerend aan de kook tot een gebonden saus is ontstaan.
Voeg het kippenvlees toe en laat alles even doorkoken. Doe
aardappelen en bloemkool op een bord en giet de saus over de
bloemkool.
De kippenpoot
kan ruim van te voren worden bereid.
Verhit de oven voor op 180 graden ( gasoven stand 5 ). Was de kippenpoot en dep goed af. Leg in een koekenpan
met vuurvaste handgreep. Indien je die niet hebt, draai aluminiumfolie rond het handvat. Plaats de pan in het
midden van de oven. Bak de poot gaar in 20 minuten. Haal dan de kip uit de oven en verwijder het vel. Houd het vel
zo heel mogelijk. Snijd de poot in tweeën. Bewaar de karbonade ( het bovenste gedeelte ) in de koelkast tot
morgen. Verhoog de ovenstand naar 200. Giet het kippenvet uit de koekenpan. Leg het kippenvel in de koekenpan
en plaats zo hoog mogelijk in de oven. Rooster het vel mooi bruin. ( 5 tot 10 minuten ). Haal het uit de oven en leg
het tussen 2 vellen keukenpapier. Gebruik de helft ervan voor vandaag en bewaar de rest tot morgen. Niet in de
koelkast bewaren. Maak de koekenpan niet schoon maar bewaar die tot morgen, wel in de koelkast.
Als je slim bent, maak je het ontbijt klaar, verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden en rooster dan je
kippenpoot. Energiebewust.
Dag 4
Ontbijt.
2 sneeën brood
½ plak ham
½ plak kaas
4 blaadjes witlof
1 el. Magere yoghurt
Besmeer de 2 sneeën brood met de yoghurt.
Leg op een snee de witlof, de ham en de kaas. Kruid met peper. De
andere snee erop en klaar.
Lunch
1 snee brood, geroosterd.
250 cl, water
20 gram rijst
5 cm. Prei in ringen gesneden
De kipkarbonade van gisteren
½ kip soepblok
Breng het water aan de kook in de koekenpan van gisteren. Voeg de
andere ingrediënten toe. Het kippenvlees in blokjes gesneden.
Houd 10 minuten aan de kook.
Lekker soppen met het geroosterd brood,
Warme maaltijd
150 gr. Aardappelen
150 gram witlof
1 appel
½ plak ham
½ plak kaas
1 hard gekookt ei
Kook de aardappelen ruim van te voren in 15 minuten bijna gaar.
Kook ook de witlof 10 minuten. Laat beiden afkoelen. Maak van de
appel appelmoes zoals op dag 2.
Bereiding: snijd de aardappels en het ei in schijfjes.
Wrijf de bodem van een koekenpan in met olie. Leg de schijfjes
aardappels netjes op de bodem van de pan. Daarop reepjes ham en
reepjes kaas. Daarop de witlof en tenslotte het ei. Dek af met
aluminiumfolie. Zet de pan in de tot 180 graden voorverwarmde oven
en laat 15 tot 20 minuten bakken. Serveer met de appelmoes.
Dag 5. Suikerdagje
Ontbijt.
Glas magere yoghurt
1 eetlepel honing
1 snee knäckebröd
½ appel
1 tl. Suiker = 6 gram
kaneel
Meng de honing door de yoghurt.
Zet een koekenpan op hoog vuur.
Snijd de halve appel in 2 mooie schijven en verwijder het klokhuis.
Leg de appelschijven in de hete pan. Strooi er de suiker over en kaneel.
Verhit de appelschijven tot ze slap zijn geworden maar niet uit elkaar
vallen. Leg ze op het knäckebröd.
Lunch
250 cl. Magere melk
50 gram rijst
1 el. Suiker = 15 gram
kaneel
2 beschuiten
Verwarm de oven voor tot 140 graden.
Breng de rijst aan de kook in de melk. Zet de pan in de voorverwarmde
oven. Laat minimaal 20 minuten in de oven, maar roer zo nu en dan.
Wordt de rijstebrij te droog, wat water toevoegen.
Haal uit de oven, beleg er de beschuiten mee, strooi de kaneelsuiker
erover.
Warme maaltijd
2 gekookte rode bietjes
2 el. Citroensap of azijn
30 gram suiker
½ appel ( zie ontbijt )
Wat kaneel mengen met wat
nootmuskaat en gemalen kruidnagel
1 tl. zout
Rasp de rode bietjes na ze geschild te hebben. Breng ze aan de kook
met een scheut water. Rasp de appel er in en voeg de andere
ingrediënten toe. Zet in een tot 110 graden voorverwarmde oven. Laat
een uur in de oven onder zo nu en dan roeren.
Serveer met 100 gram gekookte aardappelen.
Er zal wekelijks een zoetekauw dag zijn. Lekker maar suiker vult helaas de maag niet. Toch, eet niets extra’s. De
suikerdag is nodig om de diepgewortelde behoefte aan zoet te stillen. Het is ook iets om gedurende de gezonde
dagen naar uit te kijken. De suikerbehoefte kun je niet stillen met zoetjes.
Dag 6
Ontbijt.
3 beschuiten
Halvarine
½ plak gekookte ham
1 Afgestreken eetlepel hagelslag
smeerkaas
Smeer 1 beschuit dun met smeerkaas
1 beschuit dun met halvarine en beleg met hagelslag
1 beschuit met de gekookte ham
Drink er 150 cl. Magere melk bij.
Lunch
250 cl.Water
½ soepblok naar keuze
Champignons naar believen
1 nest mie
Breng het water aan de kook en los het halve soepblok er in op.
Voeg de mie toe.
Na 5 minuten koken champignons toevoegen.
Nog 5 minuten laten koken en eten maar.
Warme maaltijd
50 gr. Rijst
1 st. prei van 5 cm. In ringen
1 ui fijn gesnipperd
½ winterwortel in dunne schijfjes
Kruidenmengsel van 1 tl. Korianderzaad,
½ tl. Komijnzaadjes en 1 gedroogd
chilipepertje.
50 gr. Kip
1 el. Zonnebloemolie
1 tl. bouillonpoeder
Was de rijst. Zet op met zeer ruim kokend water. Kook de rijst acht
minuten op hoog vuur zonder deksel. Giet de rijst in vergiet of zeef en
spoel goed met koud water.
Doe het kruidenmengsel in een vijzel en maal het tot poeder. ( als je
geen vijzel hebt en geen zaadjes, koop dan kant en klaar poeder ).
Vermeng de kruiden met het in blokjes gesneden kippenvlees.
Bak de ui in de olie aan. Zodra de ui begint te kleuren doe je er het
gekruide kippenvlees bij. Bak op laag vuur nog 5 minuten en roer er de
rijst door. Roer regelmatig om tot de nasi op temperatuur is . Op smaak
maken met bouillonpoeder.
Dag 7
Ontbijt.
1 snee brood
1 hard gekookt ei
1 sinaasappel
Eet op in de door u gewenste volgorde.
Lunch
2 sneeën brood
1 tl. Tomatenketchup
1 andijvieblad
1 augurk in blokjes
1 tomaat in schijven
1 el. Zeer fijngesneden ui
Matig zout
Peper uit de molen
Besmeer een snee brood met de tomatenketchup.
Leg er de andijvie op.
Beleg het met de andere ingrediënten.
Matig zout en peper naar believen.
Leg er de andere snee brood op.
Warme maaltijd
150 gr. aardappelen
150 gr. Andijvie
50 gr. Spekblokjes
½ ui
Magere melk
½ tl. zout
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
Zet intussen een koekenpan met de spekblokjes op matig vuur. Als de
spekblokjes beginnen te kleuren, voeg de gesnipperde ui toe en bak de
ui op matig vuur tot ze begint te kleuren.
Wrijf de aardappels door een zeef of prak ze met een vork tot puree.
Meng het spek met de ui er door. Voeg zoveel melk toe dat een gladde
smeuïge puree is ontstaan. Roer er dan de andijvie doorheen en breng
op smaak met zout en peper.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten